Význam vlákniny ve stravě
Autor : Roman Kalista
bře 10, 2017
Význam vlákniny ve stravě

Vláknina je velice významnou složkou potravy, přesto bývá často podceňována. Dnes si vyjasníme, jak se vláknina dělí, kde ji nalezneme a vysvětlíme, proč je důležitý její dostatečný příjem.

Vláknina je směs nestravitelných karbohydrátů vyskytujících se především v obilovinách, ovoci a zelenině. Můžeme ji rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.

Nerozpustná vláknina (celuóza) je hrubá hmota, která sice není rozpustná ve vodě, ale dobře jí dokáže absorbovat. Nalezneme ji v ovoci, zelenině a slupkách obilných zrn. Dobrými zdroji jsou také pšeničné otruby, rýžové a kukuřičné otruby, ořechy, semena a celozrnná jídla. Tato vláknina není v procesu trávení nijak vstřebávána a prochází nezměněna až do tlustého střeva, kde funguje jako „kartáč“, který na sebe nabaluje nestrávené zbytky potravy a odvádí je z těla pryč, čímž pomáhá v prevenci střevních obtíží, zácpy a rakoviny střev.

Rozpustná vláknina je lepkavá hmota, která se rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě. Řadí se mezi ní hemicelulóza (otruby, slupky obilných zrn), pektin (slupky některého ovoce, např. jablek a hrušek a luštěniny - fazole, hrášek). Dalšími dobrými zdroji rozpustné vlákniny jsou např. ječmen, psylium, sojové mléko a sojové produkty. Rozpustná vláknina snižuje hladinu krevního cholesterolu a snižuje absorpci cholesterolu z potravy, snižuje kyselost žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování (díky tomu se cukry obsažené v jídle dostávají do střeva pomaleji a hladina cukru se zvyšuje pozvolna).

Význam vlákniny pro lidský organismus je opravdu velký a její příjem ve stravě bychom neměli opomíjet. Celkový denní příjem by se měl pohybovat mezi 15 – 30 gramy.

Zdroj: Výživový speciál – autor: Lea Vršecká.

  • Title content
    Nunc consequat auctor neque, ut laoreet augue rhoncus viverra. Maecenas...
    pro 17, 2016
    UserDemo
  • Title content
    Nunc consequat auctor neque, ut laoreet augue rhoncus viverra. Maecenas...
    pro 17, 2016
    UserDemo