Rozdělení živočišných proteinů
Autor : Avalon Shop
pro 17, 2016
Rozdělení živočišných proteinů

V předchozím díle jsme Vám představili bílkoviny, jejich význam, funkci, rozdělení a zdroje. Víme tedy, že se rozdělují dle původu, a to buď živočišného nebo rostlinného. Stejně tak je tomu i u proteinů, které jsou obecně nejpopulárnějším a nejvíce užívaným doplňkem stravy. Dnes se tedy budeme zabývat rozdělením proteinů a to konkrétně těch živočišných.

Rozdělení živočišných proteinů

1. Syrovátkové proteiny (WHEY PROTEIN)

Syrovátka je nejčastější surovina používaná pro výrobu sypkých proteinů. Za relativně nízkou cenu získáte kvalitní protein s vysokým obsahem větvených aminokyselin, rychlou stravitelností a skvělou chutí. 
Rozeznáváme 3 základní druhy:

Koncentrát (WPC - WHEY PROTEIN CONCENTRATE)

Obsah bílkovin 50 - 80%. Je nejčastěji používaný pro výrobu proteinových nápojů a patří na trhu k těm levnějším. U kvalitního výrobku sledujte množství bílkovin, ale také zastoupení tuku a laktózy, které by mělo v přípravku být co nejméně.

Izolát (WPI - WHEY PROTEIN ISOLATE)

Obsah bílkovin minimálně 90%. Izolát se získává buď klasickou filtrací, CFM (Cross Flow Microfiltration) filtrací pomocí keramických filtrů a poslední filtrace je iontová výměna. Jednotlivé filtrace se technologicky liší (iontová výměna se považuje za nejkvalitnější, následuje CFM a pak samotná filtrace). Izolát je oproti koncentrátu mnohem kvalitnější a stále si zachovává skvělou chuť.

Hydrolyzát (HYDRO)

Nejkvalitnější protein s enzymaticky naštěpeným řetězcem bílkovin. Bohužel, kvalita proteinu jde na úkor chuti a protein tak působí nahořkle. Hydrolyzát je vhodný do redukční diety. Obsahuje značně velké množství bílkovin a nepatrné množství cukru a tuku.

2. KASEINOVÉ PROTEINY

Proteiny, kterým se obecná říká "noční" nebo "pomalý protein". Tento druh proteinu se získává také z mléka a to především z tvarohu. Kasein nám zaručí dlouhodobé a postupné zásobování těla bílkovinami, a proto je vhodný především před spaním.

Kaseinát vápenatý

Zastaralou formu kaseinu, která se vyrábí chemickou reakcí. Pro naše tělo není tato forma bílkoviny ideální. Bohužel jí člověk nedokáže dobře natrávit a tudíž nevyužije celé její spektrum. 

Micelární kasein

Výhodou micelárního kaseinu je perfektní vstřebatelnost a využitelnost. Pro lidský organismus je mnohem vhodnější. Jedná se o protein s postupným uvolňováním aminokyselin ve formě micel. Vyrábí se z odstředěného mléka technologií ultrafiltrace mléčné bílkoviny (proces odstraňuje laktózu a tuk). Výsledkem je bílkovina o čistotě 85%. Kvalitní micelární kasein by měl obsahovat přibližně 80% micelárního kaseinu a 20% syrovátkové bílkoviny. 

3. HOVĚZÍ PROTEINY - BEEF PROTEIN

Bílkovina, která je získána z hovězího masa, přičemž se odstraní cholesterol a tuk. Stejně jako syrovátková bílkovina se tento druh bílkoviny dobře a rychle tráví a je zdrojem BCAA. Výhoda hovězího proteinu oproti ostatním druhům je, že obsahuje zdroj kreatinu, který zlepšuje pracování svalů, ale také vede ke zvýšení síly a objemu.

  • Title content
    Nunc consequat auctor neque, ut laoreet augue rhoncus viverra. Maecenas...
    pro 17, 2016
    UserDemo
  • Title content
    Nunc consequat auctor neque, ut laoreet augue rhoncus viverra. Maecenas...
    pro 17, 2016
    UserDemo